Thursday, March 17, 2011

Neil Gaiman – The Graveyard Book

Αγορά από το Book Depository

Το βιβλίο αυτό το καταβρόχθισα μέσα σε μια μέρα και όχι απλά και μόνο επειδή ξύπνησε το παιδί μέσα μου, αφού ο Γκέιμαν γράφει τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα παιδιά.
     Αυτή είναι η ιστορία του Nobody(Κανένα), ενός αγοριού που από πολύ μικρό το χτύπησε αμείλικτα η ζωή. Οι γονείς και η αδελφή του σκοτώθηκαν σχεδόν μπρος στα μάτια του, κι αυτός μόνο από τύχη γλίτωσε ή μάλλον λόγω της αδάμαστης περιέργειάς του. Απλά κατέβηκε όπως-όπως τα σκαλιά από το δεύτερο όροφο και βγήκε έξω στο δρόμο απ’ την ορθάνοικτη πόρτα. Κι από κει έβαλε πλώρη για το μέρος που θα γινόταν το σπίτι του, το νεκροταφείο, εκεί όπου μέλλονταν να ζήσει μια συνταρακτική ζωή.
     Το νεκροταφείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα. Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς τους πιο απίθανους χαρακτήρες και να μάθει απίστευτα και μοναδικά πράγματα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο μικρός Κανένας ή «το ζωντανό παιδί» γίνεται κάτι σαν η μασκότ των κατοίκων του. Μια οικογένεια τον υιοθετεί και μετά την παρέμβαση της «γυναίκας στα γκρίζα» που πολύ σπάνια κάνει την εμφάνισή της, αποφασίζεται λίγο-πολύ πως όλοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον βοηθήσουν. Οι Όουενς γίνονται γονείς στη θέση των γονιών του, ο Σίλας, ένας μυστηριώδης τύπος που -με εξαίρεση τη μάγισσα, τη Λίζα- είναι ο μοναδικός που μπορεί να περιφέρεται έξω από το νεκροταφείο, αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη και δάσκαλού του, ενώ κάποιοι άλλοι προσφέρονται επίσης να συνδράμουν όπως μπορούν στην ανατροφή και τη μόρφωσή του.
     Ο Κανένας λοιπόν αρχίζει να μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον παράδοξο και μαγικό, σ’ ένα κόσμο γεμάτο αγάπη. Το μόνο που οι φίλοι του είναι όλοι νεκροί κι αυτός χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνει νιώθει την ανάγκη της επικοινωνίας με τους ζωντανούς. Διέξοδο στο αδιέξοδό του τού δίνει η γνωριμία με την Σκάρλετ, η οποία σε αντίθεση με τους άλλους ζωντανούς μπορεί να τον δει. Μια φιλία που όμως λόγω των γεγονότων δε θα κρατήσει και πολύ.
     Ωστόσο η ζωή του κάθε άλλο παρά άδεια θα αποδειχτεί στη συνέχεια. Αντίθετα θα μετατραπεί σε μια συνεχή περιπέτεια. Μια περιπέτεια που θα τον φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τον κίνδυνο, αλλά θα αναδείξει επίσης και την καλοσύνη της ψυχής του. Ο κίνδυνος ωστόσο πάντα καραδοκεί.
     Το Βιβλίο του Νεκροταφείου είναι μια ιστορία που σε ταξιδεύει αβίαστα στους κόσμους της φαντασίας και σε καθηλώνει με το μύθο της. Ο Γκέιμαν, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου στον αγγλοσαξονικό κόσμο, ξέρει να πλάθει ιστορίες με τα παλιά καλά υλικά του παραμυθιού. Μιλάει για την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό χωρίς να γίνεται ποτέ διδακτικός και δε διστάζει πού και πού να ρίξει μερικά χαστούκια στον ήρωά του. Η ζωή δεν είναι μια βόλτα, μοιάζει να θέλει να μας πει, αλλά δεν το λέει. Απλά μας οδηγεί σ’ ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι και μετά μας αφήνει να φτάσουμε στα δικά μας συμπεράσματα.
     Μια πρώτη συντομευμένη εκδοχή ή μάλλον ένα απόσπασμα της ιστορίας δημοσιεύτηκε στη συλλογή M is for Magic την οποία παρουσιάσαμε εδώ πριν μερικούς μήνες. Είχε τον τίτλο The Witch’s Tomb και αναφερόταν στη σχέση του Κανένα με τη μάγισσα Λίζα και στο μεγάλο δώρο που της έκανε.
     Τόσο το ανά χείρας βιβλίο όσο και το πιο πάνω αποτελούν εξαιρετικά δείγματα από τη δουλειά ενός πολύ καλού συγγραφέα. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

No comments: