Tuesday, August 14, 2012

Βιβλιο-νέα

"

"Μαζεύτηκαν" πολλές ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες, έτσι αυτή τη φορά, θα προσπαθήσω να τις μεταδώσω εν συντομία. Πάμε λοιπόν:

Μετά την επιτυχία του ακατανόμαστου, ξέρετε ποιο εννοώ, πορνό της μαμάς, άρχισαν να κυκλοφορούν και οι κλώνοι. Πρώτα βγήκαν αρκετά βιβλία που παίζουν με το θέμα και τον τίτλο και μετά μια παρωδία με τίτλο The Diamond Club, που πωλείται για 99 σεντς και σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία. Τέλος, στις 28 του μήνα κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή το Πενηντά-μία αποχρώσεις του ξανθού, μια ιστορία που ξεπήδησε από το Κοσμοπόλιταν.

Το βιβλίο της Ρουθ Ρεντέλ Thirteen Steps Down έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από την ITV στη Βρετανία. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε χθες, ενώ το δεύτερο και τελευταίο θα προβληθεί στις 20 του μήνα.

Οι γυναίκες συγγραφείς μπαίνουν δυναμικά στο χώρο του νουάρ μυθιστορήματος. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο στον Γκάρντιαν.

Μια ιστορία του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ δημοσίευσε πριν λίγες μέρες για πρώτη φορά το περιοδικό New Yorker. Να σημειώσω ότι το εν λόγω διήγημα είχε απορριφθεί από το ίδιο περιοδικό δεκαετίες πριν. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Στον Τζον Μπάνβιλ, που συνηθίζει να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα κάτω από το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ, ανατέθηκε η συγγραφή ενός νέου βιβλίου με πρωταγωνιστή τον κλασικό ήρωα του Ρέιμοντ Τσάντλερ, Φίλιπ Μάρλοου. Θα τα καταφέρει να δώσει νέα ζωή σ' αυτό τον χαρακτήρα; Οι συζητήσεις στο εξωτερικό πήραν ήδη φωτιά, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ο Μπάνβιλ θα κάνει εξαιρετική δουλειά.

Μια προτομή ύψους δυόμιση μέτρων θα τοποθετηθεί στην περιοχή του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, εις τιμή της μεγάλης κυρίας του αστυνομικού βιβλίου, Άγκαθα Κρίστη. Η προτομή μάλιστα θα θυμίζει βιβλίο, αφού εκτός από τη μορφή της συγγραφέως θα περιλαμβάνει και τους τίτλους των έργων της σε όλες τις γλώσσες στις οποίες μεταφράστηκαν.

Μια θέση στην αιωνιότητα διεκδικεί ο καλλιτεχνής Trevor Paglen του οποίου το νέο βιβλίο The Last Pictures, που κυκλοφορεί τον ερχόμενο μήνα, θα... τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη.

Τα ζόμπι επιστρέφουν, κυρίως λόγω της επιτυχίας της τηλεοπτικής σειράς The Walking Dead. Όπως διαβάζω κάποιοι γνωστοί συγγραφείς όπως ο Darren Shan και ο Colson Whitehead, θα κυκλοφορήσουν σύντομα βιβλία με πρωταγωνιστές ζόμπι. Ο πρώτος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία γράφοντας βιβλία φαντασίας και τρόμου, οπότε θα έλεγα ότι κολυμπάει σε γνώριμα νερά, αλλά ο δεύτερος είναι ένας "καθαρόαιμος λογοτεχνής", οπότε κάνοντας τη μετάβαση σ' αυτό το νέο είδος, παίρνει μεγάλο ρίσκο.

No comments: