Friday, August 31, 2012

Νέα Βιβλία: Jillian Becker – L: A Novel History


Ένας χαρισματικός, πλην ψυχοπαθής, άντρας βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, το οποίο στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, φέρνει στην εξουσία ένα τυραννικό καθεστώς. Το L: A Novel History της Τζίλλιαν Μπέκερ, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο εξέχων θεωρητικός της πολιτικής, Λούις Ζάντερ, ή Λ,  χρησιμοποιεί την τέχνη, παραπλανητικά μέσα και την ιδεολογία, ώστε να «μαγέψει» εκατομμύρια άγγλους. Μετά μας δείχνει, με εξαιρετική ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια, πώς αλλάζει την ψυχοσύνθεση και τα πιστεύω των οπαδών του, μετατρέποντάς τους από οπαδούς της δημοκρατίας σε εθελοντές στη δημιουργία της κολεκτιβιστικής του δικτατορίας.

Η συγγραφέας έχει γράψει ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη του θρίλερ και της δυστοπίας, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνει βήμα το βήμα τη διαδικασία μέσα από την οποία ένας μοχθηρός άντρας αποπλανεί, διαστρέφει και μετά καταστρέφει ένα ολάκερο έθνος. Ο Λ θα μπορούσε να είναι ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Πολ Ποτ, ή ακόμη κι ο επόμενος πρωθυπουργός ή πρόεδρος κάποιας χώρας.

Όπως διαβάζουμε η Μπέκερ εμπνεύστηκε αυτό το βιβλίο καθώς έκανε την έρευνα για το δοκίμιό της Hitler's Children: The Story of the Baader-Meinhof Gang.

No comments: